Waterzuivering door mosselen

Wist u dat mosselen ook ingezet kunnen worden voor het zuiveren van uw vijverwater? 

Een 20 tal mosselen kunnen heel wat water zuiveren en vooral in een natuurlijke vijver zijn ze onmisbaar omdat bittervoorntjes zich voortplanten in deze mossel.
zoetwater mossel
Een kleine mossel is in staat om al 50 liter water per dag te zuiveren.
Ook kunt u de mossel inzetten als waarschuwingsmethode tegen slecht vijverwater.
Als het vijverwater namelijk erg verslechtert dan zal de mossel dit niet overleven en een dode mossel geeft een erg sterke geur af. Dus gaan er mosselen dood dan is het verstandig om actie te gaan ondernemen in uw vijver.

Wat eten mosselen? 
Mosselen voeden zich met zwevende organismen in uw vijverwater zoals zweefalgen uit het water te zeven. Hij heeft 2 kieuwachtige flappen waarmee hij het water aan de ene kant opzuigt en er gefilterd aan de andere kant weer uit laat komen. Daardoor wordt ook zwevend vuil in uw vijver vermindert.
Mossel filter

Een mosselfilter toepassen
Om een mosselfilter toe te passen in uw vijver is het belangrijk dat u een plek hebt waar de mosselen verblijven zodat als er een doodgaat u deze mossel ook weer terug kunt vinden. In een kratje tussen het plantenfilter is bijvoorbeeld een goede oplossing. Of verdeeld over de vijver in plantenmandjes.

U zult zich vast afvragen of een mosselfilter wel werkt, nou dit werkt wel degelijk!
Zie onderstaande video hoe snel mosselen het water filteren in 1,5 uur.

Waar haalt u gezonde mosselen vandaan? 
Haal nooit mosselen uit de natuur!
Mosselen zijn beschermde dieren die niet verstoord moeten worden dus haal ze niet uit de natuur. Bovendien kunnen mosselen ziektes en slechte bacteriën overbrengen.

Hoeveel heb ik er nodig?
Dit is afhankelijk van de grootte van de vijver en het aantal liters. Een mossel filtert per dag heel wat liter water (gerust 10 liter per uur). Om het effect te laten hebben in uw vijver moet u denken aan 5 tot 10 mossels per 1000 liter.
Heeft u een erg grote vijver met veel wateroppervlak zoals 20.000 liter dan kunt u gerust 5 stuks of zelf met iets minder af.

Waar plaats ik ze in de vijver? 
Mosselen kunnen zichzelf voortbewegen in uw vijver en zoeken vanzelf een plekje op. Waar u wel aan moet denken is dat uw doel is dat de mosselen zweefvuil uit uw vijver verwijdert. Dit is het meest effectief als de mossel zich halverwege uw vijver begeeft, niet te diep en niet te ondiep. Het mooiste is dat de mossel op een plek ligt waar het water circuleert en niet midden tussen de planten. Hiermee ziet u het meeste effect van uw eigen mossel filter in uw vijver.