Vijver vissen

 

Er zijn erg veel verschillende vissen die u kunt halen voor uw vijver.
Bij tuincentra’s worden ook vissen verkocht die eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor in een normale tuinvijver. Ze worden verkocht omdat ze goed verkopen.
Daarom deze pagina met uitleg over verschillende vissoorten voor in vijvers.

Welke vissoorten zijn minder geschikt?

Steur
Deze vis wordt tegenwoordig steeds meer verkocht, het is een prehistorische vis om te zien. Om deze vis in uw vijver te houden vergt dit wel de nodige aandacht.
Jaarlijks worden 20.000 steuren geïmporteerd in Nederland voor de vishandel.
Velen zullen het eerste jaar niet halen in een tuinvijver…
steur
Steuren zijn bodemzwemmers en hebben een grote vijver nodig om over de bodem rondjes te kunnen zwemmen. Ook is stromend water voor een steur belangrijk.
Koop geen kleine steur want deze opvoeden in een grote vijver is erg moeilijk.
De meeste steuren worden veel te groot, ook in de tuinvijver worden ze gerust 1,5 meter lang. Hebt u een grote (koi) vijver dan kan een steur hier wel zwemmen, maar een goede voorbereiding is wel essentieel om deze vis te houden.

Wilt u meer informatie over de steur, kijk dan op deze steuren pagina.

Graskarper
De graskarper wordt bij tuincentra’s vaak als algeneter verkocht. Dit klopt ook, de eerste paar levensmaanden van deze karper eet hij algen en wieren. Daarna gaat hij over op zuurstofplanten en gewone planten. Deze vis wordt erg groot, gerust 1,20 meter.graskarper
In een tuinvijver zal hij alle beplanting die hij kan vinden opeten en snel groot worden. Deze kaper eet dagelijks gerust zijn eigen lichaamsgewicht aan planten. De graskarper is geschikt voor grote natuurvijvers om plantengroei in toom te houden. Het waterschap zet deze vissen ook veel uit bij een stuw tegen teveel plantengroei.

Zilverkarper & Marmerkarper
De Zilverkarper en Marmerkarper is een vis die verkocht wordt tegen algen. De zilverkarper eet zwevend plankton in het water en dus ook algen. Het is een erg wilde vis die eenmaal in de vijver nauwelijks te vangen is. Ook moet deze vis een erg grote vijver hebben om te kunnen overleven, de gemiddelde tuinvijver is te klein voor deze vis omdat hier niet genoeg voedsel te vinden is, niet kopen dus.

Wel geschikt!

Nu het leuke gedeelte, welke leuke vissoorten zijn wel geschikt om in uw vijver te houden.

Goudvis
goudvis

De goudvis is denk ik de meest bekendste vis die er is. Al is deze vis lang niet voor alle tuinvijvers geschikt. De goudvis behoort namelijk tot de kaperachtigen en hij houdt ervan om op de bodem te woelen. In natuurlijke vijvers met zand op de bodem zou ik deze vis afraden omdat de vijver snel troebel wordt van het gewoel. Ook plant de goudvis zichzelf erg snel voort.

Komeetstaart
komeetstaart

Erg goede vijvervis die op de goudvis lijkt. Deze vis woelt niet en zwemt gezellig aan de oppervlakte. Hij past zich goed aan op de vijver en wordt maximaal 20 cm.

Sluierstaart
sluierstaart

De sluierstaart is ook zo’n zelfde vis die niet bang is en gezellig aan het oppervlak zijn rondje zwemt. Prima vis voor in de normale tuinvijver.

Goudelrits
goudelrits

Deze vis wordt ook wel Mona lisa genoemd en is een erg leuk scholenvisje voor in een natuurlijke vijver. Ze blijven klein (8 a 10 cm) en zwemmen graag als school bij elkaar.

Goudwinde
goudwinde

De goudwinde is ook een erg geschikte vijvervis. Ze zwemmen graag in scholen door de vijver, en in de zomer springen ze om vliegjes te pakken. Persoonlijk vindt ik dit een erg leuke vis om te zien. Voor in erg kleine vijvers is hij minder geschikt omdat hij uiteindelijk een grootte tussen de 40 a 60 cm kan bereiken, al groeien ze erg langzaam.

Zonnebaars
zonnebaars

De zonnebaars is een visje die ook leuk is voor in de vijver. Het is een echte jager en eet allerlei insecten die zich door uw vijver bewegen, bij voortplanting ook jonge visjes. Hij is nuttig omdat hij ook parasieten eet in uw vijver. Het best kunt u 1 exemplaar in uw vijver zetten omdat hij zich ook snel vermeerdert. Hij heeft deze naam gekregen omdat hij in de zon erg mooi schittert.

Goudzeelt
goudzeelt

De goudzeelt wordt ook wel de doktersvis genoemd omdat hij een slijmerige huid heeft met een helende werking en zieke vissen hiermee zou helpen. Of dit waar is weet ik niet, het is een vis die zich vooral ophoudt op de bodem van de vijver. Vooral in een koi vijver is hij geschikt omdat hij uitwerpselen op eet. Deze vis kan uiteindelijk best groot worden, al groeit hij niet snel. Het is een vis die je niet veel te zien krijgt in de vijver omdat hij zich meestal verstopt ergens op de bodem.

Koi
koi

Als laatste een vrij bijzondere vis de Koi. De koi is net als de goudvis een kaperachtige vis de ervan houdt om in de bodem te woelen, daarom is hij niet geschikt voor elke vijver. Ook produceert een koi vrij veel afval, dus als u een koi wilt moet u de vijver hier wel voor inrichten. Het is een erg mooie vis die handtam gemaakt kan worden. Persoonlijk heb ik ook koi vissen in mijn vijver, om deze vissen te houden heb ik een apart plantenbassin gemaakt welke als filter werkt. Wel zit er nog een voorfilter voor om de zwevende delen uit het water te filteren. Wilt u een koi dan is het aan te raden om u hier goed op voor te bereiden met een juist plan.

Voor een biologische manier van filtering van uw koi vijver kan dat door middel van de Quaggamossel. Klik hier voor gratis meer informatie.