Uw vis handtam maken

 

Een vis handtam maken, het klinkt gek maar het kan zeker! 

De meeste vissen die in vijvers rondzwemmen zijn van zichzelf erg nieuwsgierig.
Vooral als het om eten gaat dan zijn ze er snel bij.
U kunt uw vissen zelfs handtam krijgen, zo tam zelfs dat u de vis kan aaien.

handtam

Of uw vis handtam zal worden heeft met een aantal factoren te maken. Allereerst speelt het karakter van de vis erg mee, een graskarper zou bijvoorbeeld nooit handtam worden omdat deze van zichzelf erg bang is. Ook met een winde zou dit niet lukken.
Een goudvis of koi karper is van zichzelf alweer een stuk brutaler en bij deze vissen lukt het dan ook prima om ze handtam te krijgen.
Onder de koi liefhebbers heb je het soort Chagoi waarvan wordt geadviseerd om er 1 in je vijver te doen puur om rust in de vijver te brengen en om ze snel handtam te krijgen.

Behalve het karakter van de vis zelf zijn er nog een aantal factoren die belangrijk zijn.
Voer altijd op de zelfde plek, de vissen wennen hieraan en komen naar deze plek toe.
Rust bij de vijver is vanzelfsprekend maar juist ook erg belangrijk!
Hebt u honden of katten houd deze uit de buurt tijdens het voeren want ze kunnen vissen erg laten schrikken en stress veroorzaken.

Verder is een goede waterkwaliteit ook belangrijk. De vis voelt zich goed als de waterkwaliteit goed is, dan pas zal hij ook contact willen zoeken met zijn baasje.
Baasje zul je denken, ja vissen herkennen heel goed wie er regelmatig komt voeren en wie er nieuw is aan de waterkant.

Hoe maak je ze handtam?
Om de vissen handtam te maken heb je speciale snoepjes nodig.
Hiermee kun je de vissen lokken, en worden ze beloond als ze dicht bij je komen. Richt je eerst op de leider in de vijver, dit is vaak de grootste vis omdat hij het minst bang is en het snelst bij het voer is. Neem rustig de tijd om de vissen te voeren en lok hem met snoepjes steeds dichter naar jou toe. Ga er bijvoorbeeld rustig bij zitten, dit komt ook minder dreigend over.

Doe dit een aantal dagen na elkaar of meerdere keren per dag.  Je zult zien dat de vissen steeds dichter bij jou durven te komen. Maak er een spelletje van en lok ze op deze manier.
Geef alleen op speciale momenten een paar snoepjes en tussendoor gewoon vissenvoer.
Voer niet overmatig veel, steeds hele kleine beetjes die ze zo weer op hebben.

Wat voor snoepjes? 
De beste snoepjes voor uw vissen zijn Zijderupsen. De vissen smullen hiervan, het is gedroogd voer en u kunt het lang bewaren. Japanse koi kwekers geven hun vissen ook deze rupsen omdat het de groei en de kleur van de vis stimuleert.
Daarom zijn dit ook nog gezonde snoepjes.
Schermafbeelding 2013-08-06 om 09.42.31