Soorten vijvers

 

Welke soort vijvers zijn er precies? 
Er zijn veel verschillende soorten vijver, afgestemd op het doel waarvoor de vijver bedoeld is. De meeste vijvers zijn bedoeld als siervijver in een tuin, voor de gezelligheid een paar vissen erin. Maar je hebt ook vijvers waar je in kunt zwemmen en koi vijvers. Hieronder zullen we er een paar uitlichten.

De Koi vijver
Deze vijver is speciaal ingericht voor koi vissen. Deze vissen woelen graag in de bodem daarom kunnen deze vissen niet in een normale vijver want dan zal deze hardstikke troebel worden van dat gewoel. Ook produceren koi vissen veel afval dus dient het water goed gezuiverd te worden. Aandacht voor een goede filterinstallatie is bij deze vijver dan ook erg belangrijk en deze dient vaak schoongemaakt te worden.
koivijver
Sommige koi liefhebbers streven naar de mooiste en grootste koi vissen. Deze groeien het beste met speciaal voer en erg zuiver water. Daarom zijn veel koi vijvers vierkant met weinig beplanting want in beplanting kunnen parasieten zitten. Persoonlijk houd ik van meer natuurlijkere koi vijvers. Dit soort vijvers kun je zelf prima bouwen in de vorm die je wilt, met beplanting of een apart helophytenfilter (plantenfilter). Aandacht voor de vijver is wel dat de planten goed vast staan zodat ze niet door woelende koi losgerukt worden, vooral randbeplanting werkt over het algemeen het beste.

Wij kunnen u ook helpen bij het ontwerpen en technisch uitwerken van uw vijver.

Zwemvijver
De naam zegt het al, deze vijver is speciaal ontworpen om in te zwemmen. Dit soort vijvers zijn vaak van grote afmeting en aandacht voor een goede zuiveringsinstallatie is dan ook belangrijk. Je wilt natuurlijk wel in schoon water zwemmen.
zwemvijver
Meestal zal er bij een zwemvijver een helofytenfilter (plantenfilter) geplaatst worden vanwege hun goede zuiverende werking. In deze vijvers kunnen prima vissen, ook zelfs koi. Wel moet de belasting van de zwemvijver niet te hoog worden dus niet te veel vissen.
Wilt u een zwemvijver aanleggen dan raad ik u aan een specialist in arm te nemen omdat we te vaak problemen met zwemvijvers tegenkomen door niet de juiste aanleg.
Wij kunnen u hierbij helpen, neem gerust contact met ons op.

Natuurvijver 
Een natuurvijver is een vijver die er natuurlijk uitziet met veel beplanting en weinig vissen.
In een natuurvijver zit geen pomp of filter om de vijver schoon te houden, het is stilstaand water. Op de bodem van deze vijver ligt vaak veel substraat. In een natuurvijver mogen dan ook geen woelende vissen, zie hiervoor onze vissen pagina voor verdere uitleg.
natuurvijver
Een natuurvijver kan een kleine vijver zijn zoals op de foto, maar natuurlijk ook een erg grote vijver op een landgoed. In een natuurvijver worden planten en vissen samen in evenwicht gehouden zodat de vijver mooi helder blijft.

Tuinvijver 
Onder een tuinvijver verstaan we een normale vijver met verschillende vissen.
Een tuinvijver moet gewoon een leuke vijver zijn zonder al te veel bijzonderheden. Wel moet een tuinvijver worden voorzien van een filter omdat in een tuinvijver al snel veel vissen zitten en daarom is een filter aan te bevelen. Een klein filter kan hierbij al voldoende zijn. Leuke vissen voor in een tuinvijver zijn de Winde of goudvis soorten zie hiervoor ook onze vissen pagina.
tuinvijver