Filter technieken

 

Er zijn verschillende technieken mogelijk waarmee u het vijverwater kunt filteren.
De keuze hiervan ligt aan de situatie, de wensen en het gebruik van de vijver.
Is er weinig ruimte dan biedt bijvoorbeeld een drukfilter of een zandfilter een oplossing.
Wilt u een natuurlijke zuivering dan kunt u kiezen voor een plantenfilter (helofytenfilter).
Het is ook mogelijk om een vijver te hebben zonder filter, dat kan alleen met zeer weinig vissen en voldoende beplanting om het water te zuiveren.

De basis van een filter
Vissen produceren afval in de vorm van uitwerpselen, verder valt er in een vijver ook afval zoals blad of bloesem. Een filter zorgt er dan voor dat deze grove zwevende delen uit het water wordt gehaald zodat het water niet troebel wordt en het water niet groen en giftig wordt door het rottingsproces.
Deze grove zwevende delen uit het water halen gebeurt in een voorfilter.
meerkamerfilter+vortex

Hierboven ziet u een meerkamerfilter, dit filter begint met het voorfilter (fortex) dit is het ronde gedeelte. Vijverwater komt naar binnen via een buis en door de circulering van het water vallen de zware delen naar beneden en dit hoopt zich hier op. Na een bepaalde tijd zet je de pomp uit en laat je via een onderuitloop het voorfilter leeglopen en alle dikke drap wat zich heeft verzameld voer je dan af.
De 2de kamer van dit filter zijn borstels de fijnere zwevende delen blijven in de borstels hangen en het meeste zwevend afval is dan uit het water gefilterd.

Bacteriën 
Als alle zwevende delen uit het water zijn gefilterd dan kunnen de bacteriën aan het werk.
Op de afbeelding zijn de laatste 3 kamers blauwe filtermatten, bewegend bed en poreuze lava stenen. In deze kamers wordt de grofheid steeds fijner en de bacteriën die zich in deze kamers bevinden halen alle schadelijke stoffen uit het water. Als je een goed werkend filter hebt dan zijn planten in de vijver niet noodzakelijk omdat bacteriën het werk overnemen en het water filteren, nitrificerende bacteriën.

Wil je geen planten in de vijver dan is het wel aanbevolen om het water langs actieve kool of zeoliet te leiden zodat schadelijke stoffen zoals ammoniak en fosfaten binden zich hier en dit voorkomt vergiftiging door ophoping van deze schadelijke stoffen.
Planten in de vijver zijn wel zeer aanbevolen omdat ze zorgen voor het omzetten van schadelijke stoffen en brengen zuurstof in het water!

UV filter 
Een uv filter is alleen een ultra violet lamp waar vijverwater langs wordt geleid. Deze lamp zorgt ervoor dat eencelligen (bacteriën en groen) in het water dood gaan. In koi vijvers wordt dit gebruikt om algengroei tegen te gaan omdat algen dood gaan onder deze lamp.
Koi liefhebbers meten vaak de waardes in het water en houden het water gezond voor de vissen. Mensen met een gewone vijver die een uv lamp inzetten tegen algengroei zijn niet goed bezig omdat de ontwikkeling van algen aangeeft dat de vijver niet in biologisch evenwicht is en dan is een uv lamp juist niet de oplossing. Door het gebruik van een lamp gaat de complete bacteriële huishouding in een vijver naar beneden.
uvlamp
Een uv lamp zorgt wel voor glashelder water maar nemen niet de achterliggende oorzaken weg waarom de algen ontstaan.

Plantenfilter 
Heb je voldoende ruimte bij de vijver en wil je een meer natuurlijkere uitstraling bij de vijver of heb je een zwemvijver dan is een plantenfilter aanbevolen.
Een plantenfilter begint ook met een voorfilter om eerste de grove zwevende delen uit het water te halen zodat je plantenfilter niet vervuilt van deze afvalstoffen. Vervolgens wordt het water geleid door een pakket planten gezet in grind.
moeras--of-helofytenfilter
Zowel de bacteriën in het grind en tussen de plantenwortels filteren het water als de planten die hun voeding uit het water halen. Persoonlijk ben ik erg fan van dit soort filters omdat als het eenmaal juist is aangelegd het een erg goede manier van zuivering is waarbij het water extreem schoon wordt gezuiverd. Deze manier van zuivering is ook gebruikelijk en aan te bevelen in zwemvijvers omdat je als mens zeker in schoon water wilt zwemmen.

Volgens mij is op deze pagina de basis van een goed filter uitgelegd.
Er bestaan tig soorten en maten filters, aangepast op de situatie.
Voor je een keuze maakt in het juiste filter bedenk eerst goed wat voor soort vissen je in het water hebt en hoeveel m3 vijverwater er gezuiverd moet worden. Aangepast op deze gegevens en de ruimte die je hebt kun je een systeem samenstellen.

Handige klussers kunnen ook zelf een filter maken.
Door verschillende vaten te pakken en hierin van grof naar fijn een steeds fijnere inhoud.
Doe dit we heel secuur en lees je goed in wat voor soort filter je wilt maken.

Bent u er niet goed uit hoe uw vijver gefilterd moet worden of heeft u hulp nodig bij het ontwerpen van uw plantenfilter.
Wij helpen u graag dus neem gerust contact met ons op.