Biologisch evenwicht

In een vijver vinden continu veel biologische processen plaats.
Natuurlijk wilt u de vissen kunnen zien zwemmen daarom is helder water gewenst.
Om evenwicht in een vijver te krijgen is de juiste hoeveelheid planten, vis en water belangrijk. Tussen de soorten vis zit ook erg veel verschil, een koi of karperachtige vis scheidt veel meer afvalstoffen af dan bijvoorbeeld een winde. Maak daarom om een juiste viskeuze die bij uw vijver past. Hierin kunnen wij u ook adviseren.

Biologische processen 
Vissen scheiden afvalstoffen af en bacteriën zetten dit om in Co2. De waterplanten gebruiken deze Co2 om te groeien en geven weer zuurstof af aan het water. Van deze zuurstof kunnen de vissen en de bacteriën leven. Deze kringloop is het hart van het biologische evenwicht. Hoe groot of hoe klein uw vijver ook is, de verhouding tussen planten en vissen is erg belangrijk. In tuinen zitten vaak veel meer vissen dan in natuurlijke wateren daarom is dit proces erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijver helder blijft.

Keuzes
Om een biologisch evenwicht te krijgen is het voor u zelf erg belangrijk om te weten wat voor soort vijver u wilt. Ik heb zelf een vijver met goudvissen, koi’s, windes en een goudzeelt, een best zwaar vissenbestand. Toen ik deze vijver heb aangelegd heb ik hem speciaal ingericht voor deze vissen dus een apart plantengedeelte met overloop op de vijver. In de vijver zelf langs de randen veel stenen waar planten tussen staan. Ik heb alleen een voorfilter die de zware zwevende delen uit het water halen en verder doen de planten de rest. Ik wil graag een zo natuurlijk mogelijke situatie in de vijver dus geen uv filter die alle zwevende organismen dood.

Wilt u zelfs geen pomp in een vijver, dat kan. Dan kiest u voor een natuur vijver. Hierbij is een bodemsubstraat erg belangrijk en de juiste vis keuze.
Karperachtige vissen (zelfs de goudvis) kunt u beter niet in deze vijver houden, omdat deze vissen graag woelen op de bodem en uw vijver troebel maken. De winde of Goudelrits zijn erg leuke vissen voor dit soort vijvers.
Maak de juiste keuze voor uw vissenbestand en het soort vijver dat u wilt.

Zacht vijverwater 
Te zacht vijverwater kan ervoor zorgen dat er geen goede uitwisseling is tussen de bacteriën (Co2) en de planten. Daarom is het verstandig om af en toe de waterhardheid te controleren en indien nodig deze hardheid te verbeteren. Door neerslag wat in de vijver komt wordt je vijverwater langzaam steeds zachter. Controleer bij een heldere vijver daarom 2 keer per jaar de waterhardheid om problemen te voorkomen.

Meten is weten 
Ook bij een heldere vijver is het aan te raden af en toe de waardes in uw vijver te meten. Door dit te doen kunt u aflezen of er bijgestuurd hoeft te worden of niet.
Indien de waardes iets afwijken kunt u hier iets aandoen zodat het biologische evenwicht behouden blijft. Belangrijk zijn de GH waarde (waterhardheid), KH waarde (karbonaathardheid) en de PH waarde (zuurgraad).

Wilt u een vijver die altijd helder is? 
Zorg dan voor biologisch evenwicht.
Via deze website helpen wij u met u!

Hebt u een vijverprobleem?
Vaak kan een probleemvijver met simpele ingrepen weer in evenwicht worden gebracht. Maar om er achter te komen wat precies het probleem is, is het van belang om het water en de vijver eerst te analyseren.

Met ons stappenplan neemt u stap voor stap de juiste beslissingen voor een kraakheldere vijver. Daarnaast wordt uitgelegd hoe u uw vijver blijvend helder kunt houden.
Wij adviseren geen chemische spullen die maar tijdelijk helpen, wij helpen u evenwicht te behouden in uw vijver.

Bestel nu ons digitale E-boek voor slechts € 9,95
Dan heeft u hem nog dezelfde dag in huis.
Klik op deze link.

Boek stappenplan voor een blijvend heldere vijver
Boek stappenplan voor een blijvend heldere vijver