Algen en wieren

Vijvers die niet in balans zijn worden vaak groen.
Waarom de vijver groen wordt kan verschillende oorzaken hebben zoals te weinig zuurstof of te veel vissen in uw vijver.  De planten groeien niet goed en algen en wieren zien hun kans om de vijver over te nemen. Maar wat zijn algen en wieren eigenlijk?

Algen 
Algen zijn microscopisch kleine eencellige plantjes die van nature in water voorkomen.
Ze zijn niet heel slecht voor de vissen, maar een alg explosie wijst er vaak wel op dat de conditie van uw vijverwater achteruit gaat. Doet u hier niks aan dan wordt dit probleem alleen maar groter, het water wordt groen en de zuurstofplanten zullen verdwijnen.

Microscopisch kleine algen die in het vijverwater zitten
Microscopisch kleine algen die in het vijverwater zitten

Vijverplanten scheiden een stof af die ervoor zorgt dat algen niet goed groeien. Maar als uw vijver uit balans is zullen algen gaan groeien en die scheiden ook een stof af waardoor vijverplanten niet goed groeien, dit proces heet ook wel allelopathie.
Daarom zijn vijverplanten en vooral zuurstofplanten erg belangrijk in uw vijver, ze zien er niet alleen mooi uit maar filteren het water. Hoe meer vissen u in uw vijver hebt hoe meer planten nodig zullen zijn. Ik heb zelf een vijver met verschillende vissen waaronder de koi. In deze vijver heb ik geen uv lamp en toestanden om de vijver schoon te houden. Graag wil ik een zo natuurlijk mogelijke situatie. Door de vele planten zoals de hard groeiende gele lis heb ik nog nooit last gehad van groen water of alg.

Wieren 
Algen en wieren worden vaak door elkaar gehaald. Wieren worden namelijk ook vaak draadalg genoemd, zelfs in de biologie. Ik gebruik de naam wieren omdat dit zorgt voor een duidelijk verschil tussen draadalg en de zwevende alg.
Wieren groeien in een heldere vijver en beginnen vaak als kleine en onschuldige haartjes. Als uw vijver uit evenwicht is kunnen wieren heel hard gaan groeien en snel hele plakkaten gaan vormen langs uw vijverrand en in uw vijverplanten. Hiermee nemen ze uw vijver over en zullen de vijverplanten overwoekeren.

wieren algen vijver
Wieren ook wel draadalg genoemd.

In het voorjaar wanneer de watertemperatuur laag is en de planten in uw vijver nog niet hard groeien kunnen wieren voorkomen. Als wieren niet al te lang worden en geen plakkaten vormen dan zijn ze niet schadelijk en verdwijnen vanzelf als de planten harder gaan groeien. De langere wieren kun je voorzichtig met een plastic hark of een stok uit het water vissen. Let wel op in het voorjaar zit er vaak ook kikkerdril in.
Wanneer wieren plakkaten vormen dan wordt het een probleem en moet er iets aan gedaan worden.

Wat moet je doen? 
Als je algen of wieren in de vijver hebt en het wordt significant erger dan moet je actie gaan ondernemen. De vijver is dan niet in biologisch evenwicht.
De eerste stap is meet je waterwaardes op. De waterhardheid speelt vaak een belangrijke rol. Maak je filterinstallatie schoon en zorg dat er geen blad, slib of rottende delen in de vijver zitten. Kijk of er planten dood zijn gegaan en zet nieuwe vijver en zuurstofplanten in de vijver.

Wilt u een vijver die altijd helder is? 
Zorg dan voor biologisch evenwicht.
Via deze website helpen wij u met u!

Hebt u een vijverprobleem?
Vaak kan een probleemvijver met simpele ingrepen weer in evenwicht worden gebracht. Maar om er achter te komen wat precies het probleem is, is het van belang om het water en de vijver eerst te analyseren.

Met ons stappenplan neemt u stap voor stap de juiste beslissingen voor een kraakheldere vijver. Daarnaast wordt uitgelegd hoe u uw vijver blijvend helder kunt houden.
Wij adviseren geen chemische spullen die maar tijdelijk helpen, wij helpen u evenwicht te behouden in uw vijver.

Bestel nu ons digitale E-boek voor slechts € 19,95
Dan heeft u hem nog dezelfde dag in huis.
Klik op deze link.

Boek stappenplan voor een blijvend heldere vijver
Boek stappenplan voor een blijvend heldere vijver